Mirjana Obran,
skrbnica objektov

Petek, 7. oktober 2016

Kljub spremembam pravil delitve in obračuna stroškov ogrevanja še zmeraj lahko privarčujemo.

Pred dobrim tednom so v veljavo stopile spremembe Pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah. Nove spremembe, nove velike besede o bolj pravični delitvi stroškov ogrevanja, besede o koncu pretiranega varčevanja na račun sosedov, besede o učinkovitosti novega sistema in podobno. Po mnenju Ministrstva za infrastrukturo, avtorjev sprememb, gre le za doseganje pravičnejše delitve stroškov, preprečevanje morebitnih zlorab pri pretiranem varčevanju in seveda za zagotavljanje normalnega delovanja in stanja stavbe ter sistema skupnega ogrevanja. V času priprave sprememb pravilnika smo v Indomi aktivno sodelovali z ministrstvom, pripravili svoje predloge – praktične in povezane z dejstvi in situacijami na objektih v našem skrbništvu oziroma pri naših etažnih lastnikih.

topeldom

Med najpomembnejšimi spremembami, ki jih prinaša nov pravilnik, je nova metodologija določanja porabniških deležev, ki ne omogoča več nepredvidljivih preskokov med dvema načinoma določanja porabniških deležev (po merjeni porabi ali po površini) in onemogoča etažnim lastnikom z izklopljenimi radiatorji ogrevati svoja stanovanja na račun sosedov – ti imajo višje stroške ogrevanja in tvegajo znižanje vrednosti nepremičnine zaradi slabega vzdrževanja le-te in vgrajenega sistema ogrevanja. Takšni »varčevalci« bodo po novem dolžni poravnati delež obveznosti, ki ustreza minimalno potrebni toploti za ogrevanje njegovega stanovanja.

Kljub vsem spremembam tudi prenovljen pravilnik vsakemu etažnemu lastniku omogoča varčevanje pri ogrevanju (a ne na račun zaprtih radiatorjev in ogrevanja iz ostalih delov stavbe). Če želite privarčevati je najpomembneje pripraviti sistem na ogrevalno sezono: pregledati instalacije, hidravlično uravnovesiti sistem, odzračiti radiatorje, preveriti delovanje ventilov (najboljši so termostatski), pravilno nastaviti termostat in cone ogrevanja, pomaga pa tudi menjava ali zatesnitev oken in vrat in prenova fasade. Med ogrevalno sezono bo le optimalno nastavljen sistem poskrbel za minimalne izgube energije za ogrevanje. Največ izgub toplote uporabniki med sezono ustvarimo s pretiranim ogrevanjem in z nepravilnim zračenjem. Za optimalen izkoristek ogrevanja je dobro, da svoja stanovanja ogrevate na največ 21 stopinj v bivalnih prostorih in 19 v spalnih, najbolj optimalno prezračevanje pa je z odpiranjem oken na stežaj za kratko časovno obdobje (do 15 minut), ob tem je dobro tudi izključiti ogrevanje ali zapreti radiatorske ventile.

V Indomi smo na novo ogrevalno sezono in sistem obračunavanja stroškov ogrevanja pripravljeni. Uporabnike bomo o spremembah pravilnika, skupaj s priporočenimi ukrepi ustrezno in pravočasno obvestili. Za optimalno pripravo na ogrevalno sezono pa smo v mesecu oktobru svojim uporabnikom pripravili posebno ponudbo – pregled, nastavitve in manjša popravila ogrevalnega sistema ter po potrebi tesnjenje oken in vrat, ki ga v stanovanjih opravijo naši hišni mojstri.

Zavedamo se, da je varčevanje pravica in odločitev vsakega posameznega etažnega lastnika. Smo tukaj za vas, da vam pomagamo zagotoviti učinkovit sistem ter ustrezno pomoč in usmeritve pri vaših odločitvah. Naš cilj so zadovoljni uporabniki, zato vam priporočamo zmerno ogrevanje stanovanja tudi, če ga ne uporabljate redno. S tem si stroške na daljši rok znižate in preprečite pojav vlage in plesni v vašem stanovanju.

Več informacij: